De gele stoel

Overal ter wereld hebben mensen met EHS moeilijkheden om te overleven, om gehoord en gezien te worden. Omdat ze op veel plekken niet meer kunnen komen, zijn ze voor velen onzichtbaar. Daarom bood Nanny van Hese van Let’s Talk About Tech tijdens de première van de documentaire Ubiquity in juni 2018 een gele stoel aan aan regisseur Bregtje van der Haak. Deze gele stoel staat symbool voor alle mensen die niet aanwezig konden zijn, omdat de elektromagnetische straling (of eigenlijk ‘velden’) er te hoog waren. Zo gaf ze hen alsnog een plekje tussen de mensen.

Foto:www.turnitoff.nl

Sindsdien zwerft de gele stoel door Nederland (en daarbuiten!) naar plekken waar mensen met EHS niet meer kunnen komen. Om duidelijk te maken dat mensen met EHS er ook bij horen.

* * *

Foto: Martine

Niet iedere EHS-er kon de documentaire Ubiquity in de bioscoop zien. Speciaal voor hen stond de gele stoel in het Natlab, een bioscoop en restaurant in Eindhoven. Een fijne stadse plek, maar met helaas teveel straling voor veel mensen om nog heen te kunnen gaan.

 

* * *

 

De Batterij in Hoofddorp (Stelling van Amsterdam), aan de rand van het bos, met het beeld De Verrekijker. Foto: Corriëlle

Corriëlle: “Dit beeld is tekenend voor mijn situatie. Voor bijna iedereen leven we nog in een geweldig mooie tijd: een stralende zon en er is geen vuiltje aan de lucht te bekennen. Maar voor mij stormt het ongenadig hard. Vroeger wandelde ik hier dagelijks, maar ik kan hier niet meer zijn. Ga ik hier wandelen dan word ik zo ziek dat ik grote moeite heb om weer thuis te komen.

Mijn stoel staat nu bovenop die heuvel.  Ik kan hier verder zien, ik weet veel beter wat er aan de hand is. Zouden anderen de moeite nemen naar boven te klimmen, dan zouden ze ook verder kunnen kijken en zich kunnen realiseren dat er onder de Verrekijker een kruitmagazijn ligt.”

* * *

Foto: Eke

De normaalste zaak van de wereld: even boodschappen doen. De supermarkt betekent voor mensen met EHS onnodig veel elektromagnetische straling incasseren.

* * *

Foto: Kitty

 

 

 

 

 

Nog normaler is het om op een zonnige dag in je tuin te zitten. Kitty kan niet meer in haar eigen achtertuin verblijven.

 

 

 

 

* * *

 

Foto: Eke

Kerken beunen bij door zendmasten in hun torens te hangen. Voor de kerkelijke EHS-er is het bijzonder pijnlijk wanneer dit jouw kerk betreft. Maar ook wifi of een draadloze geluidsinstallatie in de kerk kunnen ervoor zorgen dat mensen met EHS de wekelijkse dienst niet langer kunnen bijwonen.

 

 

* * *

– Waar kun jij niet meer zijn vanwege te hoge stralingswaardes? Maak het zichtbaar met de gele stoel. –